17 Şubat 2016 Çarşamba

IBM ÜRETİCİLER VE ÜRÜN GELİŞTİRİCİLER İÇİN AÇIK KAYNAK KODLU GELİŞTİRİCİ ARACI QUARKS’I MÜJDELEDİ.



Büyük miktarda anlık veri akışı sağlayabilen IBM stream tabanlı bir araç olan Quarks, nesnelerin interneti (IoT) uygulamaları için geliştirildi.

Peki son yıllarda sıkça duyduğumuz bir kavram olan teknoloji ve mobil iletişim şirketlerinin dev yatırımlarla atılımlar yaptığı  “Nesnelerin İnterneti”, Internet of Things (IoT)  dedikleri nedir?

Gelişen teknoloji sayesinde milyarlarca insanın bilgisayarları, taşınabilir bilgisayarları, tablet ve akıllı telefonları ve hatta giyilebilir teknoloji aracılığıyla internete bağlanması sağlandı. Herşey hızla gelişti ve insanoğlunun internetle yapabileceklerini geliştirme ve teknolojiyle kontrolü ele geçirme arzusu onu bu kez de nesneleri internet aracılığıyla birbirine  bağlamaya yöneltti. Yüksek oranda konforun ve aynı zamanda da kontrolün hedeflendiği yepyeni bir teknolojiyle arabalardan, akıllı binalara ve aakıllı şehirler hayal edildi. Yeni geliştirilen teknolojiler sayesindeklınıza gelebilecek herşeyin internetle birbirine bağlandığı bir ortam ya da  hayaller bazı uygulamalarla gerçeğe dönüştürülmeye başlandı. Dev şirketlerin bu teknolojiyi iyice geliştirerek insanları ve çevremizde gördüğümüz herşeyi internete bağlaması 2020 yılında internete bağlı cihazların sayısının 13 milyardan, 50 milyara çıkması anlamına geliyor. Bu nedenle sektörde de dev bir büyüme söz konusu.

Birçok yeniliği beraberinde getirecek bu teknolojiyle örneğin giyilebilir bir cihaz kullanan bir diyabet hastasının sağlık durumu hakkında bilgi edinmekten tutun da bir maden işçisinin çalışma esnasında iyi olup olmadığıyla ilgili bilgiye sahip olmak kafasına taktığı baretteki sensörler sayesinde mümkün olabilecek. Maden işçisinin iş güvenliği baretinden algılanan en ufak bir olumsuz sinyal anlık olarak ilgili kişilere ya da diğer araçlara aktarılabilecek. Böylelikle insanlık adına fayda sağlayan bir dizi senaryo oluşturulmuş olacak.
Bu teknolojinin sağlık alanında daha da geliştirilmesiyle araştırmacılara da  belirli bir zaman aralığında bir grup insanın tedaviye ne kadar zamanda cevap verdiğiyle ilgili yeni bir gözlem yapma olanağı sağlanmış olacak. Yine aynı şekilde bir doktor hastasının genel sağlık durumunu takip edebilecek.

Quarks bu anlamda bu teknolojinin iyice geliştirilmesi ve birçok farklı alanda kullanılması açısından henüz başlangıç aşamasında olsa da IBM programcılardan ve şirketlerden oluşan bir topluluk oluşturma konusunda umutlu. Firmanın asıl hedefi zamanla bu açık kaynak kodlu geliştirme aracının IoT senaryoları için standart bir uygulama haline gelmesi.

Ay başı itibariyle Cisco’nun IoT bulut platformu geliştiricisi Jasper Technology şirketini 1,4 milyar dolara satın alması, IBM’in büyük teknoloji şirketleri arasında  IoT çözümleri için veri saklama ve işleme açısından bulut sistemini kullanmak istemesinde yalnız olmadığını ve gelişmekte olan kayda değer bir iş kolu olduğunu gösteriyor.

Quarks ne kadar popüler bir araç olacak şimdiden söylemek güç olsa da IBM’in Apache Foundation’la Quark’ı geliştirmek için bir sözleşme imzaladığı da önemli ayrıntılar arasında. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder