5 Şubat 2016 Cuma

İşin 20 yıl içinde tarih olacak: Robotlar ve yapay zeka 2040 yılına kadar tüm insanlığın işini ortadan kaldıracak.



Konuyla ilgili dünya lideri bir uzman robotların ve yapay zekanın hemen hemen 20 yıl içinde insan işçilerin yerini almış olacağını iddia etti.

Stanford ve Duke Üniversitelerinde saygın bir yeri olan ve aynı zamanda iş teknolojileri uzmanı olan Vivek Wadhwa, şimdi insanoğlunun tartışmasız, Sanayi Devrimine benzer bir değişim için yeni bir çağın eşiğinde olduğunu söyledi.

Wadhwa, teknolojinin işlerini ortadan kaldırıp yok ederek bunun şu anda gerçekleşmekte olduğunu söyleyerek, "10 ila 20 yıl içinde robotların ve yapay zekanın neredeyse insanların yaptığı her işi yapabileceğini göreceksiniz. İşsiz bir geleceğe doğru yol alıyoruz. Bunun çok korkutucu geldiğini biliyorum, ama bu teknolojinin gerçeği" diye konuştu.

Bugünün işçilerinin büyük çoğunluğunu eğitmenin mümkün olabileceğini görmediğini sözlerine ekleyen akademisyen, bu olumsuz "işsiz gelecek" tahminlerine rağmen "ben iyimser olmakta ısrarlıyım" dedi.

"Haftada 40 saat çalışmaktan şikayet ediyoruz. Peki haftada 40 saat çalışmamız gerektiğini kim söylüyor bize? Neden haftada 10 saat çalışmayalım?" Neden herkese temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir gelir sağlamayalım ve böylece çalışmak sadece istediğiniz zaman yapabileceğiniz bir iş olmasın, tabii eğer yapmak isterseniz?

Önümüzdeki yirmi yıl içinde insan ırkı olarak, içinde bulunduğumuz toplumu, kapitalizmi, ve insanoğlu olarak şu anda içinde olduğumuz durumu yeniden düşünüp, robotik ve yapay zekaya teşekkür etmeliyiz." diye konuşan Mr. Wadhwa teorisinin altını çizmek için taksi sürücülerini örnek göstererek gelecek 5 sene içerisinde kendi kendine giden araçlardaki artışın, mesleğin kıyameti olacağını belirtti.

"3 ila 4 seneye kadar yollarda görmeye başlayacağımız bu araçlarla, 5 sene içinde süper robotların, insan sürücülerle yer değiştirdiğini göreceksiniz. Bunu meslekte göreceksiniz ve sonra da meslek olacak" diyerek BBC'ye açıklamalarda bulundu.

"Peki şimdi bu kadar insanı ne yapabiliriz ve henüz yaratılmamış bir iş türü için nasıl eğitebiliriz?" diyen Wadhwa yapay zekadaki artışın hoş karşılanmasına inanıyor.

Wadhwa, "İçtenlikle inanıyorum ki, hala bir seçeneğimiz var ve Star Trek'de ya da Mad Max'de hayal ettiğimiz geleceğe doğru yol alıyoruz. Bunu anlayacağız ve Star Trek'e doğru gidip, milyarlarca insanın ihtiyaçlarına göz kulak olacak yapacak başka işler bulacağız ve daha önce sahip olmadığımız işlere sahip olacağız." sözlerini konuşmasına ekledi.

Geçen hafta Facebook yapay zeka algoritmasının artık karmaşık Çin oyunu Go'da insanlarla birlikte oynayabildiğini açıkladı. Google, kendi programının Avrupa Şampiyonu Fan Hui'yi beş-sıfır yendiğini onaylayarak cevap verdi.

Go ile oynayan desen tanıma alt yapısına dayanan yazılım büyük bir hızla yordamı milyonlarca kez çalıştırma kapasitesine ve yavaş yavaş birleştirme yeteneğiyle hataları ortadan kaldırma kapasitesine sahip. Bu tür gelişmeler robotların artık üretim, montaj, paketleme ve ambalaj, ameliyat, silahlar ve araştırma konularında son derece yetenekli hale geldiği anlamına geliyor.

Kaynak: http://www.express.co.uk/

Çeviri: Serra Ünay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder